canstockphoto12556544Het eerste Nederlandse handboek dat zich richt op vrouwspecifieke geneeskunde is op 11 december gelanceerd.

Veel ziekten ontstaan op een andere manier bij vrouwen, en uiten zich anders dan bij mannen. Daar moeten artsen, maar ook patiënten, zich beter bewust van zijn.

Josselien Janssens, expert holistische geneeskunde: “Dit boek is een welkome eerste druppel op een nu nog fel gloeiende plaat. Er wordt door vrouwen op dezelfde manier te behandelen als mannen dagelijks serieus medisch leed veroorzaakt dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen, even ernstig, treft.

Vage klachten

Veel ernstige ziekten beginnen bij vrouwen als “vage klachten” die door medici vaak in eerste instantie niet serieus genomen worden.

Janssens: “De neiging bestaat nog al te vaak om vrouwen met vage klachten – zeker als ze niet onderschreven worden door vaak uitsluitend op de mannelijke fysiologie gerichte en geteste diagnostische apparatuur – naar huis te sturen. Dan mogen ze pas terug komen als de ziekte zich in een ernstiger, aantoonbare vorm heeft gemanifesteerd.”

Het is op dit moment niet aan te tonen hoeveel vrouwen hierdoor ernstiger ziek worden of zelfs overlijden, terwijl ze naar de dokter gingen op een moment dat hun ziekte nog voorkomen of goed behandeld had kunnen worden.

Dweilen met de kraan open

Op dit moment staat nog veel te veel de arts en de farmaceutische producent, en niet de patient, centraal in de manier waarop er met ziekte omgegaan wordt.

Dit gaat niet alleen over anders diagnoseren, volgens Janssens. Vrouwen reageren soms anders op medicatie dan mannen, maar krijgen standaard dezelfde doseringen voorgeschreven. Vrouwen kunnen anders reageren op bijwerkingen en combinaties van medicijnen. Allemaal zaken waar nauwelijks rekening mee gehouden wordt in onderzoek en voorschrijfgedrag.

De focus en investeringen liggen nu op vrijwel uitsluitend op het vlak van bestrijden van individuele ziekten. Dat blijft altijd dweilen met de kraan open.

Zelfhelend vermogen

Die focus moet verschuiven naar beter voorkomen en het beter ondersteunen van het zelfhelend vermogen van de mens. “Ziekte echt de baas worden vraagt een fundamentele omslag in de manier waarop we in het Westen naar gezondheidsvraagstukken kijken.”

“Vrouwvriendelijke geneeskunde” is “mensvriendelijke geneeskunde”. Janssens: “Ziekte treft niet alleen een persoon, maar ook hun familie, en werkgevers.” Niet alleen het bestrijdenmaar ook het voorkomen van ziekten vergt bij vrouwen een andere aanpak dan bij mannen.

Het Handboek Vrouwspecifieke Gezondheidszorg is hier te bestellen: http://www.vrouwspecifiekegeneeskunde.nl/

Meer informatie over holistische geneeskunde:
Josselien Janssens – info@rayamedicine.nl – 06-15893933

Advertisements