canstockphoto4541113In een recent openbaar geworden toespraak voor de Vereniging van Kwakzalverij noemde Minister Schippers dat “Evidence Based Medicine” de grondslag van de gezondheidszorg moet zijn.

Dat wil dus zeggen dat de werkzaamheid van een remedie bewezen moet zijn voor deze beschikbaar wordt gemaakt aan patienten. Op zich een uitspraak waar niemand bezwaar tegen zou kunnen maken.

Helaas wordt niet alles wat echt werkt ook goed onderzocht! 

Neutraal onderzoek?

De meeste medische onderzoeken worden gedaan door de farmaceutische industrie, die er direct financieel belang bij hebben om zoveel mogelijk door henzelf geproduceerde medicijnen te verkopen.

Daarnaast worden veel, volgens tevreden patienten uiterst effectieve, alternatieve geneeswijzen niet serieus, of op de verkeerde manier, onderzocht.

Daarbij is niet alles wat effectief is, even bewijsbaar! Bijvoorbeeld: als een patient zich (psychisch) beter voelt dankzij de zorgvuldige aanpak van een alternatieve geneespraktijk, wordt zijn of haar fysieke immuunsysteem en zelfhelend vermogen er door gesterkt, waardoor er meer kans is van een ziekte te genezen.

Feitelijk gezien maakt dat effect alleen al dat zo’n aanpak dan effectief is in het bestrijden van ziekte in het lichaam.

Zwitsers voorbeeld

In Zwitserland zijn diverse, in de praktijk effectieve, alternatieve geneeswijzen -antroposofie, homeopatie, traditionele Chinese geneeskunde,  phytotherapie, neuraaltherapie- geintegreerd in basisverzekeringspakket.

Niet alleen omdat ze voor veel mensen echt werken, maar ook omdat ze vaak veel goedkoper zijn dan de ‘reguliere’ zorg. (Deze wetgeving wordt in 2017 herzien om opnieuw naar de effectieve werking van alternatieve geneeswijzen te kijken.)

Van “evidence based” naar “ethically based”

Het Nederlandse stelsel zou hier een voorbeeld aan moeten nemen.

In plaats van uitsluitend de nadruk te leggen op bewijsbaarheid, zou het transparant, etisch, controleerbaar en financieel onafhankelijk uitvoeren van therapieeen (of dat nu in de reguliere of alternatieve zorg is) de grondslag van de Nederlandse geneeskunde moeten zijn.

Alleen dat is echt goed voor het psychische, lichamelijk en financiele welzijn van de patient.

Keuzevrijheid voor de consument

Als Nederlandse consumenten moeten wij zelf de zorg kunnen kiezen waar we onze verzekeringspremie en eigen bijdragen voor laten betalen.

Op dit moment hebben we alleen de vrijheid de steeds hogere rekeningen van ons relatief onevenwichtige, op ziekte in plaats van preventie toegespitste, zorgstelsel te moeten betalen. Als we daarnaast effectieve alternatieve remedies willen gebruiken, moeten we daar extra voor betalen.

Ik zeg dus tegen Minister Schippers: kijk naar het Zwitserse voorbeeld, en sta alternatieve geneeswijzen toe in het basispakket!

Advertisements