Yin_and_Yang.svgOnder Holistische Geneeskunde verstaan we elke gezondheidsaanpak en geneeskunst die uit gaat van het hele menselijke wezen: de onlosmakelijke relatie tussen lichaam en geest, en de balans tussen “mannelijke” en “vrouwelijke” energie, Yin en Yang.

Lichaam & Geest

Een gezonde geest zorgt ervoor dat je de juiste keuzes maakt voor het onderhouden van de gezondheid van je lichaam. Een gezond lichaam zorgt ervoor dat je je mentaal goed voelt, het gemakkelijker is om je geest fris te houden, en stress de baas te blijven.

Zowel lichaam als geest hebben training, gezonde voeding, en onderhoud nodig.

In je kracht staan om jezelf te genezen

Holistische geneeskunde gaat ervan uit dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhouden van je staat van gezondheid. In deze visie worden mensen die ziek zijn niet als ‘slachtoffer’ gezien, maar als ‘strijder’, tegen de factoren die ziekte een kans geven.

Alle keuzes die je maakt, alle acties die je onderneemt, worden uiteindelijk weerspiegeld in je lichamelijke en/of geestelijke gezondheid.

Zelfs als je al ziek bent, is er vanuit deze benadering veel meer dat je zelf kunt doen om je gezondheid en kansen op genezing te verbeteren dan je denkt. Als geneeskundige houd je je steeds minder bezig met bestrijden van ziekte, en ga je mensen helpen zichzelf te genezen.

Op weg naar minder bestrijding en meer preventie

Deze visie op gezondheidszorg en genezen gaat uit van de ‘blauwdruk’ van de hele mens in zijn gezonde vorm. Interventies nemen waar mogelijk oorzaken weg, of zijn gericht om de reactie van het wezen op de oorzaak te veranderen.

De focus ligt op het versterken van het immuunsysteem, in plaats van alleen te richten op symptomen, en bestrijding, van individuele ziekten.

Deze manier van denken over genezen verlegt het het zwaartepunt van aandacht en investeringen naar preventie in plaats van bestrijding, zowel op het individuele als het collectieve vlak.

Advertisements